Usva 1/2006

U S V A  1 / 2 0 0 6

Lataa 1/2006 [PDF; 1.7Mt]

Sivumäärä:
Kansi:
Ilmestymispäivä:
Novellit:Marko Hautala: ; Jarmo Karonen: ; Natalia Laurila: ; Petri Laine: ; Jouni Tossavainen:
Kolumni: Helena Numminen:
Artikkeli

Usva 1/2006 pureutuu pelkoihin

Tällä kertaa lehden sivuilla on viisi novellia, runoja, kolumni, haastattelu sekä verkkosivuilla ladattavissa biisi sekä videopätkä. Marko Hautalan Minä perhonen, sinä Morfeus liikkuu unen ja toden rajapinnassa. Lukijan eteen kietoutuu maailma, jossa todellisuus muuntuu toiseksi, joskus vahvaksi, joskus pelottavaksi. Myytin ja pelot kulkevat rinta rinnan arjen kanssa.

Sekä Petri Laineen Lordi Wesleyn perintö sekä Kari Tossavaisen Kasvualusta käyttävät pohjanaan samaa lähtöasetelmaa: molemmissa on päähenkilöinä palvelija sekä hänen omalaatuinen isäntänsä. Siinä, missä Lordi Wesley käsittelee kauhukirjallisuudesta tuttua aihetta, menee Kasvualusta absurdimpaan suuntaan.

Natalia Laurilan Kaikki mitä rukoilin kertoo tiikerinaisesta, joka on joutunut Thorovingin kuvernöörin haaremiin orjaksi. Valloittajien ikeen alla elävien tiikerien asema ei ole niin huono, kuin miltä päällisin puolin näyttää. Raikas ja tunnelmallinen fantasiatarina tempaa mukaansa, ja Laurilan luoma taidokas puhekieli rytmittää kerrontaa.

Jarmo Karosen Risti ja robotti on peräisin Tyhjiö-monimediaprojektista, tekstiä, musiikkia ja animaatioita yhdistävästä taideteoksesta. Novelli on välähdys tulevaisuudesta, jossa kirkolla ei ole enää henkistä arvoa, vain maallinen arvo. Usvan www-sivuilla julkaistaan novellin kanssa samaan aikaan projektiin liittyvä videoteos Viisikulmio sekä biisi Valkoisen siirto. Jarmo Karosen haastattelussa kerrotaan projektin taustoista tarkemmin. Tyhjiö-taideteosta voi tilata ja tiedustella suoraan tekijöiltä osoitteesta mikko.i.elo@gmail.com

Helena Numminen esittelee kolumnissaan Pelon hallinnasta syitä pelkokirjallisuuden suosioon. Miksi meidän kaikkien on hyvä lukea jännäreitä, kauhukirjoja ja dekkareita?

Kirsi Sinisammaleelta on kaksi runoa, Kiertolainen ja Syntymätön.

Numerossa julkistetaan myös Usvan ensimmäinen kirjoituskilpailu, jonka teemana on arjen outous. Muista spekulatiivisista kirjoituskilpailuista poiketen kisan viisi tuomaria palkitsevat kukin oman suosikkinsa. Kisan voittaneet novellit julkaistaan Usvan numerossa 2/2007.

Heinä-elokuussa Usvasta ilmestyy kaksi numeroa. Finnconin kunniaksi julkaistava Usva International sisältää englanniksi käännettyjä spekulatiivisia novelleja. Osa näistä novelleista julkaistaan myös suomeksi Usvan numerossa 2/2006

Vastaa