Usva 2/2006

U S V A  2 / 2 0 0 6

Lataa 2 /2006 [PDF; 2,5Mt]

Sivumäärä:
Kansi:
Ilmestymispäivä: 1
Novellit:

HUOM! 2/2006 ja Usva International 2006 muodostavat kaksoisnumeron, joissa on osin samoja novelleja.

Finncon-tapahtuman kunniaksi Usva 2/20006 on kaksoisnumero. Suomenkielisen lehden lisäksi julkaistaan siitä versioitu Usva International 2006, joka on samalla ensimmäinen englanninkielinen Usva. Tavoitteena on esitellä suomalaista uutta novellistiikkaa maailmalle. Ansiokkaista käännöksistä vastaavat Liisa Rantalaiho ja Petri Salin, sydämelliset kiitokset molemmille!

Rakkaus ja siihen liittyvät muut tunteet on kantavana teemana useassa kaksoisnumeron novelleista. Juha-Pekka Koskisen Sydänystävä (The Bosom Friend) tarjoaa ratkaisun kaikille siivoukseen kyllästyneille: siivoojarobotin, joka pölynnuohoamisen ohessa huolehtii asiakkaastaan muutenkin. Koskisen humoristinen kerronta saa tarinan edetessä dekkaristisia sävyjä. Sari Peltoniemen Lahjapoika (The Gift Boy) kertoo tatuoijasta, joka osaa hurmata niin asiakkaansa kuin emäntänsäkin. Novelli on palkittu Portin kirjoituskilpailussa kunniamaininnalla, samoin kuin Natalia Laurilan Yksi pieni musta langanpätkä (One itty-bitty-bit of black thread). Laurilan novelli vie lukijansa kaukomaille: tarinan keskiössä on suurperheen lankamummo, joka pitää hyppysissään koko suvun elämänkohtaloita. Rakastuminen, perheen perustaminen ja kunnioitus ovat tässä novellissa tärkeässä osassa. Englanninkielisen version puhekieliset osuudet on kirjoitettu intianenglanniksi.

Jenny Kangasvuon Sudenkulku (Riding Wolfhood) liikkuu sadun ja kirouksen lumovoiman mukana ja tuulettaa samalla perinteisiä ihmissusitarinoita. Kangasvuo ymmärtää suden olemusta ja kuljettaa lukijan maailmaan, jossa kirous voi ollakin hyve. Novelli sai kunniamaininnan Baltastica-kirjoituskilpailussa vuonna 2003.

Petri Laineen Maan varjo (Shadow of the Earth) on vuoden 2003 ekoscifikilpailun satoa, se sijoittui kisassa jaetulle kolmannelle sijalle. Ihmiskunta on siirtynyt avaruuteen, koska Maa on liian saastunut. Uuden Tokion asukkaat Mariko ja Eiko pääsevät kuitenkin mukaan ainutlaatuiselle matkalle – ja suuren salaisuuden jäljille. Laine on kirjoittanut myös tämän vuoden analyyttisen Atorox-ehdokkaita luotaavan artikkelin Robottipään kolme pääsääntöä.

Miina Supisen ajankohtainen lyhytnovelli Miten se ihmisen tappaa kertoo äidistä, joka odottaa poikaansa kotiin rauhanturvaamistehtävistä. Novelli ilmestyy vain suomeksi.

Usva Internationalin puolella J. K Miettinen jatkaa sotateemasta novellillaan Forever and a Day. Saddam ja Abu törmäävät pommitettuja raunioita tutkiessaan yllätykseen, joka mutkistaa aarteenetsinnän. Irma Hirsjärven hekumallinen A weekend in the Country on suomenkielisenä tuttu Usvan numerosta 3/2005.

Hannu Rajaniemen proosaruno The Last Eurovision Contest kertoo nimensä mukaisesti meille suomalaisille nyt hyvin rakkaasta kilpailusta. Kuka mahtaa voittaa tällä kertaa? Monipuolisen novellisikermän päättää Petri Salinin The Third Woman, joka sekoittaa vaihtoehtoista historiaa, toimintajännäriä, prioneja ja lihaa.

Usva toivottaa novelleille menestystä maailmalla!

Vastaa