
U S V A 3 / 2 0 0 5
Lataa 3/2005 [PDF; 1.5Mt]
Sivumäärä: 37
Kansi: Tero Niemi
Ilmestymispäivä: 26.11.2005
Novellit:Irma Hirsjärvi: Viikonloppu maalla; Petri Laine: Jälkikuva; Petri Laine: Ratkaisematon; Hannu Rajaniemi: Isännän ääni; Petri Salin: Suuri kuulemisen tuoma vapautus
Kolumnit: Boris Hurtta: Roskakirjailijan nuottiavain; J. Pekka Mäkelä: Mitä kuuntelin tänään(kin)
Artikkelit:Anne Leinonen:Ääni Skotlannista – Haastattelussa Hannu Rajaniemi; Marianna Leikomaa: Filkit Suomessa; Uutisia
Lyriikat:
Usva 3/2005 on teemanumero, jonka sisältö kietoutuu musiikin ympärille.
Kirjailijat J Pekka Mäkelä ja Boris Hurtta kertovat kolumneissaan, kuinka he ovat saaneet musiikista kirjoittamisinspiraatiota. Hurtta on kirjoittanut novelleja liittyen mm. Olavi Virran ja Roy Orbisonin musiikkiin, kun taas Mäkelä innostui Bollywood-musikaaleista.
Marianna Leikomaan artikkelissa puhutaan filkeistä ja siitä, miten ne liittyvät science fictionin ja fantasian harrastamiseen. Mukana on myös Leikomaan, Liisa Rantalaihon, Jan Silanderin ja Pasi Välkkysen kirjoittamia filkkejä, osa ennen julkaisemattomia.
Numeron novelleissa on musiikkia mukana sekä vahvana mausteena että pienenä ripauksena. Jokainen novellisti on myös kirjoittanut saatesanat, jotka valottavat novellin taustoja. Edinburghissa tällä hetkellä asuva Hannu Rajaniemi tykittää vauhdikkaan tulevaisuusvision kopioinnin ja monimutkaisten omistusoikeuksien maailmasta. Isännän ääni kertoo koirasta ja kissasta, joilla on suuri tavoite ja keinot tavoitteen toteuttamiseksi.
Petri Laineelta on mukana Rammsteinin sanoituksien innoittamat Jälkikuva ja Ratkaisematon, jotka ovat tiiviitä ja tehokkaita lyhytnovelleja.
Suuri kuulemisen tuoma vapautus on matka musiikin syvimpään olemukseen. Petri Salin tulkitsee Wagnerin Tristan und Isoldea .
Irma Hirsjärven Viikonloppu maalla ei alun perin ole kirjoitettu varsinaiseksi musiikkinovelliksi, mutta musiikilla on siinä oma tärkeä symboliarvonsa. Novelli antaa omintakeisen ja yllätyksellisen näkökulman eroottisen viikonlopun viettoon.
Numeron kansikuvan kirjoituskonegramofoni on Tero Niemen tekemä.