Usva 4/2005

kansi_4_2005U S V A  4 / 2 0 0 5

Lataa 4/2005 [PDF; 1.7Mt]

Sivumäärä: 37
Kansi: Anne Leinonen
Ilmestymispäivä: 8.12.2005
Novellit:Tiina Raevaara: Matildan kuolema; Tarja Sipiläinen: Täydellistä elämää; Saara Henriksson: Sininen elementti; Aleksi Kuutio: Kylän vakain käsi; Heikki Nevala: Orson Shaneyn kasvot

Usva 4/2005 esittelee viisi kotimaisen kirjoittajakentän nousevaa nimeä. Osa kirjoittajista on vilahtanut kirjoituskilpailujen palkintolistoilla tai semifinalistien joukossa, osa taas on vasta aloittanut kirjoittamisen. Novellien saatesanat valottavat tarinoiden taustoja ja kirjoittajien tavoitteita.

Tiina Raevaaran novelleissa todellisuus ja toiseus kietoutuvat toisiinsa hienovaraisin vihjein, mutta samaan aikaan kerronta on väkevän suorasukaista. Luonto on tapahtumien kokijaa usein lähellä. Matildan kuoleman polttopisteessä on päähenkilön etsimä hirviö ja kostaminen. Mistä tietää, että talossa asuu hirviö? Kuinka sen saa kiinni, ja mitä se kertoo etsijästään?

Miksi painonpudottamisen tarvitsisi olla tuskaa tai katastrofinhuuruista pakertamista? Laihduttamisesta on kirjoitettu ennenkin, mutta ei näin riemuisasti. Tarja Sipiläisen Täydellistä elämää kertoo yhden laihdutusrupeaman seurauksista humoristisesti.

Saara Henriksson on vapaa toimittaja ja kirjoittaja, joka on menestynyt mm valtakunnallisessa Gummeruksen kirjoituskilpailussa sekä Nova-kirjoituskilpailussa. Henriksson kirjoittaa lyhyitä, kieleltään ja tunnelmaltaan vahvoja novelleja. Sininen elementti on ekologista scifiä ja se kysyy perimmäisiä kysymyksiä lisääntymisestä, eläinten oikeuksista ja vierauden tunteesta.

Kosto ja sovitus ovat Aleksi Kuution novellin teemoina. Kuutio on luonut omintakeisen fantasiamaailman, johon hän on sijoittanut useita novelleja. Kylän vakain käsi kertoo metsästäjästä, joka on saanut ikävän tehtävän: kylän lapsia tappanut herättäjä on surmattava, ennen kuin lisää vahinkoa pääsee tapahtumaan.

Heikki Nevalan tuotanto on monipuolista ja hänen kynästään syntyy niin tulevaisuudenkuvia, arabikulttuuriin sijoittuvia fantasiatarinoita kuin kauhukertomuksiakin. Nevala on kiinnittänyt tuomariston huomion jo useampana vuonna Novan kirjoituskilpailussa, ja vuonna 2005 hän yltikin kunniamaininnalle nyt julkaistavalla kauhunovellilla Orson Shaneyn kasvot. Tarina sijoittuu amerikkalaiseen pikkukaupunkiin, jonka kauniit rakennukset ja maisemat peittävät alleen sanoinkuvaamattomia kauheuksia. Kertojaminän lapsuus on merkittävällä tavalla muuttunut novellissa kuvattavien tapahtumien johdosta.

Vastaa