Usva 4/2006

U S V A  4 / 2 0 0 6

Lataa 4 /2006 [PDF; Mt]

Kansi: Iida Ojanperä
Koko: 2,4 Mt
Sivuja: 51
Julkaisupäivä: 21.1.2007
Kuvittaja: Iida Ojanperä

Lataa numero täältä

Usva 4/2006 tarkastelee unelmia ja heijastumia tuonpuoleisesta, ihmisten saavuttamattomia unelmia ja sydänalassa kaihertavaa kaihoa. Juhani Havukaisen Yksi säde aurinkoa kertoo kaupunkiyhteisöstä ja sen ihmisistä, joilla on unelma paremmasta tulevaisuudesta. Eräänä päivänä kaupunkiin saapuu muukalainen, joka osaa tehdä taikoja.Kaikilla asukkailla näyttää olevan tulijasta vahva mielipide: se on oikeaa taikuutta tai sitten silkkaa humpuukia, jopa pahantahtoista ihmisten huijausta. Novelli sijoittui seitsemänneksi Nova 2006 –kirjoituskilpailussa.

Nuoska Norrmanin Ukkoslinnun todellisuudessa tiede ja uskonto elävät kummallisessa sovussa keskenään. Itsekeskeinen kertojaminä on tutkija, joka tavoittelee menestystä ja hyväksyntää keinoja kaihtamatta. Tutkimuslaitksene eksyvä enkeli sotkee hänen pelijärjestyksensä täydellisesti. Voiko tutkijan kovettuneen kuoren alla olla pääsyä vielä jollakin henkisellä, jollakin elämää suuremmalla?

Helena Numminen pureutuu ennakkoluuloisiin ajatusmalleihin novellissaan Allahin enkeliksi. Ihmisillä on kova tarve luokitella toisensa meihin ja heihin, mutta maailma ei pysy muuttumattomana. Novelli luotaa unimaailman avulla globaalisia uhkakuvia ja yksilön sopeutumista muuttuvaan maailmaan.

Tiina Raevaaran Mäkinen väki kertoo pakkomielteisesti miehestä, joka virittää omakotitalonsa ympäristön täyteen ansoja. Ympäristössä liikkuu niitä, ja niillä on pahat mielessä. Murskautuneet unelmat eivät jätä rauhaan.

Saara Henrikssonin surumielisessä tarinassa Vuoren lapset ihmiset eivät kohtaa toisiaan, tai kohtaavat vai liian lyhyen aikaa. Täyttymärön rakkaus kaihertaa mieltä ja ajaa voimallisiin tekoihin. Melankolisten ja alakuloa rinnan alle pukkaavien novellit täydentyvät Iida Ojanperän puhuttelevien valokuvateosten avulla. Numerossa on myös Kirsi Sinisammalen arvoitusrunoja, uutispalsta ja lehtikatsaus.

Kansi: Iida Ojanperä
Koko: 2,4 Mt
Sivuja: 51
Julkaisupäivä: 21.1.2007
Kuvittaja: Iida Ojanperä

 

Vastaa