U S V A  1 / 2 0 0 9

Kansi: / IStockphoto.com
Koko:
Sivuja:
Julkaisupäivä:
Kirjoittajat: Anne ALasirniö, Marika Riikonen, Anna Malinen, Boris Hurtta, Hannele Hakala, Miha Rinne

Lataa numero 1/2009 täältä


Usva 1/2009 julkaisee tällä kertaa kansanperinnettä ja legendoja raikkaalla tavalla kierrättäviä novelleja.Numeron aloittaa Marika Riikosen Pitkän yön aamu. Tarina pureutuu kaikille tuttuun kansainväliseen satuun ja tekee siitä omintakeisen version: nainen herää unestaan ja ihmettelee, mitä on tapahtunut. Asiat eivät olekaan niin kuin hän muisti sopineensa. Anne Alasirniön Tehtävä vie meidät vuorostaan suomalaiseen sodanaikaiseen menneisyyteen, jossa tavallinen piikatyttö Helena kohtaa kummallisesti käyttäytyvän variksen ja joutuu selvittämään metsässä lymyävää salaisuutta. Novelli sijoittui Nova 2005:ssa yhdeksännelle sijalle.

Anna Malisen Veistäjä on myös Novan satoa, vuodelta 2008, neljäs sija. Novelli johdattaa lukijan kalevalaisten hahmojen maailmaan nykyaikaisissa puitteissa. Yliopistolla opiskeleva Väinö on hukannut sanansa, mutta voiko kadulla vastaan tuleva nuhruinen metsien mies auttaa häntä? Boris Hurtan Hiiden nahka jatkaa numerossa 4/2008 alkanutta suomalaiseen kansanperinteeseen nojautuvien novellien sarjaa. Nyt tutustumme kirkonmieheen, joka saa vastuksikseen aidon hiiden.

Hannele Hakalan Mary Arleau kertoo nuoren naisen alakuloisesta arjesta, jonka rikkoo kummallinen häiriötekijä. Miksi ruskea kirje ei halua mennä oikeaan osoitteeseen, vaan palautuu aina päähenkilön riesaksi? Numeron loppupuolella taas matkaamme sci? stisiin tunnelmiin. Leila Paanasen Saaren perintö kuvaa menneisyyden, vanhojen syntien ja oman identiteetin painolastia, ja tutustuttaa lukijan taiteellisesti lahjakkaisiin uuskissoihin. Sopii erityisesti kissojen ystäville!

Numeron viimeistelee Tähtivaeltaja-kirjoituskilpailussa vuonna 2007 kunniamaininnalle sijoittunut Miha Rinteen G´rork, vanha kehno, jota tuomaristo luonnehti Lem-henkiseksi avaruusseikkailuksi. Huumoria riittää, kun avaruusaluksellinen vanhurskaita hiippoja palvelijoineen ja kaksi toheloa duunaria päästetään irti avaruuteen.