U S V A  2 / 2 0 0 9

Lataa numero ilmaiseksi täältä.

Sivumäärä:60
Kansi: Dreamstime.com
Ilmestymispäivä: 8.7.2009
Novellit: Samuli Antila, Katja Kaukonen, Tomi Jänkälä, Jussi Katajala, Heikki Nevala, Marika Riikonen, Maija Tiitta, Mirka Ulanto
Lausunnot: Marko Hautala, Irma Hirsjärvi, Juha-Pekka Koskinen, Sari Peltoniemi, Liisa Rantalaiho,

Usva 2/09 on omistettu kilpailuteemalle tuli, maa, ilma, vesi.

Katja Kaukosen Täti piirtää puberteettiin tulevan tytön silmin ironista henkilökuvaa omahyväisestä tädistä, joka ”kasvattaa” sisarentytärtään. Kielikuviltaan upea novelli, missä fantastisuus lymyilee tunnelmassa, pinnan alla. Novelli on Liisa Rantalaihon valitsema voittaja

Samuli Antilan Pinta käsittelee kilpailuteemaa monipuolisesti. Se kuvaa yleisinhimillistäö tarvetta tutustua uuteen ja kapinoida ylempiään vastaan, vaikka kokijana onkin veden olento.

Tomi Jänkälän Veden vangit on elämänmakuinen novelli nuoresta hevimiehestä. Tarina nivoo loistavasti yhteen murrosikäisen kauhun tunteita kohtaan, lapsuuden viimeiset hetket ja karut ja kinkkiset perheen sisäiset suhteet nitoutuvat loistavasti yhteen. Novelli on sekä Marko Hautalan että Sari Peltoniemen valitsema voittaja.

Salamanteri on Heikki Nevalan kirjoittama raapalemuotoinen novelli sota-ajasta ja sen aikana tehdyistä valinnoista. Marika Riikosen Mies, jolle kasvoi myyrän jalka valaisee perin mahdottomalta vaikuttavaa tapahtumaketjua. Novellin absurdi ote viehättää.

Mirka Ulannon Heitä murhe mielestäsi / päästä paha tuuleen on koherentisti, klassisen novellin muotoon kirjoitettu mystinen fantasiatarina pahuudesta, kasvamisesta ja selviytymisestä. Kuvauksen voima ja idean käsittely tuotti mieleen jäävän, oudon ja toimivasti omalakisen maailman. Novellin valitsi voittajaksi Irma Hirsjärvi.

Jussi Katajalan Noitanaisen älä anna elää on taitavasti rakennettu kirjenovelli, jossa tapahtumia valotetaan useasta eri näkökulmasta. Vahvaan historialliseen tarinaan punoutuu kiehtovia ihmiskohtaloita ja mystiikkaa. Novelli on Juha-Pekka Koskisen valitsema voittaja.

Numeron päättää Maija Tiitan Jankulit, joka on lapsuuden muistoja ja mummolan salaperäistä mystiikkaa tihkuva novelli. Mummon käyttämä eläväinen murre ja rivien väliin jätetyt salaisuudet kutkuttavat lukijan mielikuvitusta.

Lehdessä on lisäksi tuomariston lausunnot kisan sadosta. Kilpailun parhaimmistoa julkaistaan lisää tulevissa numeroissa.