U S V A  3 / 2 0 0 9

Lataa numero 4/2009 ilmaiseksi täältä.

Sivumäärä:51
Ilmestymispäivä: 8.12.2009
Novellit: Saara Henriksson, Boris Hurtta, Helena Kyllijoki, Marita Kärkkäinen, Eini Kosonen, Pirja Lepistö, Klaus Maunuksela, Sirpa Meriläinen, Terhi Tarkiainen

Usva 3/2009 on koonnut sisälleen joukon eri yhteyksistä tutuksi tulleiden kirjoittajien tekstejä. Moni novelli löytyi Usvan kirjoituskilpailun kautta, ja siksi niistä on havaittavissakin jokin kytkös elementteihin – monessa ainakin veteen. Novelleissa käsitellään ympäristön muuttumista tai jopa tuhoutumista, kuten myös ajan kulumista. Myös erilaiset ammattikunnat ja työnkuvaukset toimittajista tutkijoihin ja myös myyttisiin töihin ovat näyttävästi esillä.

Klaus Maunukselan Ruusukerettiläinen vie lukijan Henrik VIII:nnen hoviin ja naisen valintoihin. Kuninkaan kuudes puoliso on hengenvaarassa, ja joutuu turvautumaan harvinaisiin keinoihin säästääkseen päänsä.

Saara Henrikssonin Balaena Mystericus kertoo valaista ja ajan kulumisesta tutkijoiden näkökulmasta. On olentoja, jotka ovat nähneet maailmaa toisenlaisin silmin. Novelli panee miettimään, miten vähän ihminen tietää ympäröivästä luonnosta, ja miten pieni hän on. Eini Kososen Vesi verta kirkkaampaa on myös ajankohtainen kuvaus meren tilasta, ja sen toimijoina on dokumenttia tekevä toimittaja ja kuvaaja. Meren pohjana on ilmestynyt erikoisia rapuja, joiden olemus kiehtoo ja oudoksuttaa.

Sirpa Meriläisen Nollapiste on työyhteisöjen kummallisuuksia parodioiva novelli, jonka tunnelmat ovat hyvinkin lopullisia ja tapahtumien seuraukset kauaskantoisia.

Kauimmas nykyarjesta kurkottaa Pirja Lepistön Kisälli alla kuiden, jossa kuvataan erikoinen ja vaarallinen synnytys.

Vahvaa, tunnelmallista kuvausta sisältävä Helena Kyllijoen Muumiokukka avautuu kuin eksoottinen kukka: mystisenä kehityskertomuksena yksin asuvasta naisesta. Mysteereitä sisältää myös Marita Kärkkäisen Kylä, outoon aikaan ja paikkaan sijoittuvat tarina muutoksesta ja sen seurauksista lapsen silmin aistittuna.

Terhi Tarkiaisen Ikiäinen yhdistelee modernia maailmaa vanhahtavaan puheenparteen. Millaiselta maailma näyttää muinaisen olennon silmin, ja onko hänelle olemassa ymmärtämystä nuorten hurjimusten joukossa? Ystäviä voi löytää yllättävistä paikoista.

Boris Hurtan Vaitonainen sanansaattaja viimeistelee Hurtan kansanperinnettä hyödyntävien novellien sarjan. Aikaisemmat osat on julkaistu Usvan numeroissa 4/2008 ja 1/2009.