U S V A   4 / 2 0 0 8

Lataa numero 4/2008 täältä

Kansi: / IStockphoto.com
Koko: 1,4 Mt
Sivuja: 43
Julkaisupäivä: 31.12.2008
Kirjoittajat: Pekka Halonen, Boris Hurtta, Natalia Laurila, Marketta Niemelä, Katja Salminen, Raili Suhonen, Marika Riikonen
Kuvittajat: Pekka Halonen, Pac | Dreamstime.com, Rechitan Sorin | Dreamstime.com, Galyna Andrushko | Dreamstime.com, Katrina Brown | Dreamstime.com, Bernard Breton | Dreamstime.com, Ragne Kabanova | Dreamstime.com, Vasiliy Koval | Dreamstime.com

Usva 4/08 käsittelee lapsuutta, suvun jatkamista ja vanhemmuutta spekulatiivisin elementein maustettuna. Mukana on kaksi Nova-kirjoituskilpailussa toiseksi sijoittunutta tekstiä. Ensinnäkin nyt on luettavissa vuodelta 2002 Katja Salmisen Oksia puita, kuolleitten luita, joka yhdistelee pakanallisia teemoja nykypäivään. Salminen maalaa lukijan eteen metsän, jonka puut kätkevät sisälleen salaisuuksia. Eräkämpälle viikoksi vetäytynyt nainen kohtaa metsässä muinaisia voimia.

Toinen Nova-palkittu on vuoden 2008 Nova-kakkonen, Marketta Niemelän tehokas scifiteksti Västäräkki, joka maalailee eteemme hätkähdyttävän tulevaisuuskuvan vanhemmuudesta ja lasten roolista maailmassa, jossa äitiys on sopimusasia.

Äiti ja poika valmistautuvat joulun viettoon Raili Suhosen novellissa Konrad. Yhdessäoloa varjostaa äidin epäilys pojan todellisesta olemuksesta. Vanhemmuuteen liittyy myös Natalia Laurilan nykyaikaan sijoittuva romanttinen novelli Biologinen käkikello, jossa esiäidit alkavat vaatia jälkikasvultaan hyvitystä. Novelliin liittyy kiinteästi taustatarina, joka valottaa formaattinovellin kirjoittamiseen liittyvää vaikeutta.

Boris Hurtalta käynnistyy kansanperinteestä voimansa ammentavien novellien sarja. Ensiksi julkaistaan Hevosenpäivä, jonka kirjailija itse luki ääneen Usvan talvileirillä 2008. Tarinan Aapeli on ankarissakin olosuhteissa hyvin onnekas mies, mutta onnella on hintansa, ja hevosensa kanssa on syytä pysyä hyvissä väleissä.

Marika Riikosen Melkein viimeinen maailma on viiltävä kertomus lapsen maailmasta ja sen kaikkivoipaisuudesta. Novelli sijoittui Risingshadowin kirjoituskilpailussa toiseksi vuonna 2008 ja on julkaistu aiemmin samaisella foorumilla.

Lisäksi numerossa on fantasiaromaani Peuraheimon kirjoittajan Pekka Halosen haastattelu sekä kirjakatsaus vastaavan toimittajan haaviin tarttuneisiin mielenkiintoisiin julkaisuihin.