U S V A  4 / 2 0 0 9

Lataa numero 4/2009 ilmaiseksi täältä.

Sivumäärä:75
Ilmestymispäivä: 31.1.2010
Novellit: Harri Erkki, Hannele Hakala, Tomi Jänkälä, Jarmo Karonen, Petri Laine, Heikki Nevala, Solja Saarto, Susi Vaasjoki

Usva 4/2009:n tarinat sijoittuvat tieteis- ja fantasiamiljöihin ihmiskunnan perimmäisiin kysymyksiin porautuen. Keitä me olemme ja minne matkalla? Monissa teksteistä ollaan lähitulevaisuudessa, mutta ihmiskuntaa on kohdannut merkittävä muutos ja jokaisen on sopeuduttava uuteen elämään, kukin tavallaan.

Ihmisyyttä valotetaan useamman novellin kautta. Petri Laineen Ihmisyyttä valotetaan useamman novellin kautta. Petri Laineen L.A.P.S.I. kuvaa maailmaa työrobotin silmin: mikä onkaan tavoiteltavampaa kuin yrittää miellyttää isäntää parhaalla mahdollisella tavalla. Hannele Hakalan Siellä on vain ihmisiä vuorostaan rakentaa kuvaa erilaisesta ihmisyydestä. Ovatko tunteet pahasta vai eivät?

Tomi Jänkälän Keskikesällä Harri kertoo nuoren vaikeudesta sijoittua aikuisten maailmaan, joka on paikoin turhan pelottava. Isäsuhde on koetuksella, kun uutta parisuhdetta hakemalla haetaan mitä oudommista äitiehdokkaista. Seuraukset ovat peruuttamattomat.

Mummo kuoli saunan lauteille on Harri Erkin luomus ja nimestään huolimatta sijoittaa vieraalle planeetalle, jota ihmiskunta on vasta asuttamassa. Planeetan alkuperäisjäestö bozot ovat tarkkailun alaisia ja saavat ihmiset pohtimaan paikkaansa maailmassa. Novelli sijoittui Tähtivaeltajan kirjoituskilpailussa vuonna 2009 neljänneksi. Jarmo Karosen Sovitus (kitaralle) kuvaa myös ihmisen ja vieraan elämänuodon, trankon, kohtaamista planeetalla, joka on jo miltei kesytetty. Pyrkimys kohdata ja ymmärtää toista voi johtaa katastrofaalisiin seurauksiin

Tuore Portti-voittaja Heikki Nevala yhdistelee arabikulttuuria ja legendojen tieteistarinaa fantastiseksi vallantaisteluksi, josta ei käänteitä puutu. Jousenjänne hyödyntää moninäkökulmatekniikkaa taitavasti. Solja Saarron novelli Mestari Hoettenin oppipoika sijoittu vuoden 2009 Novassa kahdeksannelle sijalle. Nuori orvoksi jäänyt Helio etsii paikkaansa maailmassa tässä fantastisessa tarinassa. Susi Vaasjoen koskettavassa novellissa Tähdenniemi Kaitsijat ovat jättäneet ihmisiin merkkinsä, mutta sillä on hintansa.

Hyviä elämyksiä tuhdin lukupaketin parissa!