Usva-akatemia

Suomalainen spekulatiivinen fiktio elää nousukauttaan. Kentälle on tullut viimeisen viidentoista vuoden aikana taitavia uusia tekijöitä, ja niin teemat kuin käsittelytavat vaihtelevat. Suomispefi eli suomikumma murtautuu maailmalle. Yhtenä tärkeänä juonteena on ollut yhteiskunnallisuus, ajankohtaisiin ilmiöihin pureutuminen ja niiden analysointi, usein dystopian kautta.

Kirjailijan tehtävänä on tuoda ajankohtaiseen keskusteluun erilaisia vaihtoehtoja, vähemmän kaluttuja ideoita, nostaa esille hiljaisia signaaleja ja löytää uusia ideoita. Kansainvälinen dystopiabuumi vaikuttaa myös Suomessa, ja sen rinnalle on aika saada positiivisia tarinoita. Unelmia, tulevaisuuden positiivisia yhteiskuntarakennelmia, keinoja paremman tulevaisuuden rakentamiseksi –  käsitellä utopiaa kaunokirjallisuuden keinoin.

Usva-akatemiaan valitut kahdeksan kirjailijaa ja kirjoittajaa tähtäävät oman ilmaisunsa taiteelliseen kehittämiseen. He antavat toisilleen vertaistukea ja työstävät kahden vuoden hankkeen aikana omaa käsikirjoitustaan. Teksteissä kurotetaan läheiseen ja kaukaiseen tulevaisuuteen, ammennetaan voimaa menneisyydestä ja kansanperinteestä, yritetään löytää keinoja muutoksessa selviytymiseen. Tavoitteena on saada käsikirjoituksista julkaisukelpoisia.

Ryhmän vetäjä Anne Leinonen on saanut Koneen säätiöltä apurahan ryhmän ohjaamiseen vuosille 2017-2019. Ryhmä kokoontuu Ristiinassa viikonloppuleireillä.