Usva 1/2005

Kuva: Jarmo Karonen

Kuva: Jarmo Karonen

U S V A  1 / 2 0 0 5

Lataa 1 /2005 [PDF; 1.1Mt]

Sivumäärä: 43
Kansi: Jarmo Karonen
Ilmestymispäivä: 12.5.2005
Novellit:Boris Hurtta: Jäätalvi; Jarmo Karonen: Usko, toivo, maailmankaikkeus; Petri Laine: Johnnyn laki; Sari Peltoniemi; Kainaloinen; Petri Salin: Suuri kirjasto.
Artikkelit:Tero Niemi ja Anne Salminen: Nimbuksen matkassa

Numeron aloittaa Petri Salinin novelli Suuri kirjasto, jossa liikutaan Aleksandrian kirjaston elämää kuhisevilla käytävillä. Novelli esittelee meille aktiiviurastaan vetäytyneen Sherlock Holmesin, joka joutuu ratkaisemaan vielä yhden hyvin henkilökohtaiseksi kääntyvän murhamysteerin.

Sari Peltoniemen Kainaloinen on tiivis kansanperinteestä ammentava moderni novelli. Sen päähenkilö kaipaa kovasti kainaloonsa omaa kultaa, mutta naisonni ei näytä kovin menestyksekkäältä. Vai näyttääkö?

Jarmo Karosen Usko, toivo, maailmankaikkeus haastaa lukijan miettimään, mikä on maailmassamme säilyttämisen arvoista, onko ihmiskunnalla tulevaisuutta, riittääkö pelkkä uskominen. Novellin päähenkilö elää vajavaisemmassa todellisuudessa kuin muut ihmiset, mutta samaan aikaan hän on erityinen.

Johnnyn laki sijoittuu kuumaan ja kuivaan Etelään, huojuvien maissintähkien keskelle. Petri Laineen kirjoittama novelli käsittelee perheväkivaltaa ja pahuutta, joka kietoutuu osaksi arkipäivää. Näkökulmatekniikalla kirjoitettu novelli kunnioittaa kauhutarinoiden perinteitä.

Boris Hurtan Jäätalvi on seesteinen talvimaisemaan sijoittuva novelli, joka rakentuu pienistä yksityiskohdista ja vahvasta tunnelmasta. Teksti ammentaa inspiraatiota Tove Janssonin Muumi-kirjoista.

Lopuksi lehdessä on Nimbus ja tähdet -kirjan kirjoittaneen kirjailijaparin Tero Niemen ja Anne Salmisen haastattelu. Nimbus ja tähdet ilmestyi vuonna 2004 ja oli ehdokkaana Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Kirja edustaa viime vuosina hieman harvinaiseksi jäänyttä lajia, nimittäin kotimaista science fictionia kovissa kansissa. Niemi ja Salminen kertovat kirjansa teemoista ja päähenkilöstä Nimbuksesta.

Usvan ensimmäisen numeron kansikuva on Jarmo Karosen tekemä ja Johnnyn Lain kuvitus on Harri Perälän käsialaa.

Erityiskiitokset ensimmäisen numeron syntymisestä kuuluvat Jarmo Karoselle, Petri Laineelle, Eija Laitiselle ja Petri Salinille ulkoasun ja taiton kommentoimisesta, sekä Datapeltojen pehtoorille kotisivujen ohjelmoinnista.

Vastaa